ТПК "Бриз" подкрепя образователната програма "Лидерство и иновации за устойчиво развитие"

24 Април 2018 г.

ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА „ЛИДЕРСТВО И ИНОВАЦИИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ“ ЩЕ ИЗГРАЖДА БЪДЕЩИ ЛИДЕРИ НА ПРОМЯНАТА

Програмата ще предоставя уникална възможност за придобиване на знания за устойчиво развитие на бизнеса. Тя е разработена съвместно от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) и Американския университет (АУБ) със съдействието на световно утвърдени университетски преподаватели. На представянето на програмата присъстваха представители на бизнеса, държавната администрация и образователните институции в страната. Специален гост на церемонията беше президент Росен Плевнелиев (2012-2017), посланик на Американския университет в България.

 

„Устойчивото развитие е начин на мислене. Трябва да обединим усилия и да работим заедно – правителства, институции, бизнес, граждани. Всички ние споделяме един общ дом - планетата Земя. Наш дълг е да опазим това, което имаме, и да го развием по устойчив начин, така че да гарантираме най-доброто бъдеще за децата си. Трябва да мислим разумно, да действаме по устойчив начин и да променим подхода си, за да оставим на идните поколения една красива, здрава и просперираща планета“ – заяви по време на официалното откриване на програмата Росен Плевнелиев.

 

Програмата има за цел да квалифицира специалисти в областта на устойчивото развитие и добрите бизнес практики. Обученията ще се провеждат в Американския университет в България в рамките на пет пълни дни и са отворени както за студенти, така и за експерти и специалисти, които биха искали да придобият допълнителна професионална квалификация. През 2018 г., обучителният курс ще се проведе в две отделни сесии. Амбицията на организаторите е да продължат обучението и през идните години, като надградят програмата и я превърнат в магистърски курс на национално ниво.

 

„Програмата е уникална по своята структура и съдържание, без аналог в България. Образователните модули са разработени така, че да отговорят по най-добрия начин на нуждите от кадри за бизнеса, но и да бъдат приложими в ежедневната практика.“ – коментира Жана Величкова, Изпълнителен директор на АПБНБ.

 

„България има нужда от ново поколение лидери, което да работи за създаването на по-устойчива социална, екологична и бизнес система. Ние всички споделяме отговорността да градим заедно устойчива общност. Благодаря на партньорите, че повериха тази изключително важна за бъдещето на страната програма на Американския университет в България“ - каза д-р Стивън Съливан, президент на АУБ.

 

Програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“ е част от по-широката инициатива „Кристално чисти“, която беше създадена през април 2017 г. от 8 компании, членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Нейната цел е да се въведат правила и контрол, които да наложат спазването на най-високите стандарти за качество в сектора и развитието на чиста, отговорна и прозрачна бизнес среда – както в бутилираща индустрия, така и в българската икономика като цяло.

 

„Устойчивото развитие зависи от нашите индивидуални, но и общи, споделени усилия. Ето защо програмата се фокусира върху бъдещите лидери и носители на промяната, за да подкрепи напредъка на цялото общество. Надяваме се, че по този начин ще мотивираме все повече млади хора да следват принципите на чистия и отговорен бизнес, и да работят за устойчивото бъдеще на България. Ние ще им предоставим възможности за бъдещо професионално развитие и също така ще подкрепим служителите си, които биха искали да се развиват в тази област“ - каза по време на представянето на програмата Томас Кренбауер, Изпълнителен директор на ДЕВИН ЕАД.

 

„Ангажимента си към бъдещето на България ние, инициаторите на „Кристално чисти“, осъществяваме чрез разработването на тази иновативна програма, която за нас е сбъдната мечта. Чрез нея искаме да допринесем за създаването на новата предприемаческа класа на България – хора с иновативно мислене, с лидерско поведение, с ясна визия, с чест и достойнство. Програмата предоставя уникална възможност за професионално развитие и надграждане на личните компетенции на участниците. Тя ще отвори нови врати и ще посочи нови пътища за реализацията на младите хора“ – подчерта в изказването си Светослав Атанасов, Изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.

 

Организациите не се променят, променят се хората. Ето защо е важно да инвестираме в лидерите на бъдещето, ако искаме да превърнем устойчивостта в добър бизнес. Нашето експертно консултиране има за цел да свърже участниците в програмата с глобалната мрежа от лидери и да подпомогне партньорството помежду им. Бихме искали да помогнем на лидерите да формират новите граници на устойчивостта, която да бъде опора в развитието на амбициозните планове на България за приобщаващ растеж“ – допълни професор Уенди Пърсел от Харвардския университет.

 

Кандидатите, които искат да се включат в обучението, следва да имат поне 3 години професионален опит, предишна образователна степен (бакалавър, магистър или докторант), както и високо ниво на владеене на английски език. Необходими са също така две професионални препоръки и подготовка на материалите за кандидатстване, както и две есета, разработващи професионален казус и причината да изберат програмата „Лидерство и иновации за устойчиво развитие“.

 

 Повече информация за програмата е налична на адрес: https://www.aubg.edu/sustainability-apply 

 

ЗА АПБНБ:

АПБНБ представлява над 70% от пазара на безалкохолни напитки, включително и бутилирани води. Членове на Асоциацията са утвърдени, социално-отговорни компании, формиращи облика на индустрията в страната. Учредена през 1996 година, АПБНБ е дългогодишен член на европейските браншови структури на бутилировачите на вода (EFBW), на производителите на безалкохолни напитки (UNESDA). Членството в европейските браншови структури бе допълнено през м. май т.г. с официалното приемане на АПБНБ в Европейската асоциация на производителите на сокове и нектари (AIJN).

 

ЗА АУБ:

Американският университет в България (АУБ) предлага висококачествено американско образование и се слави с успехите на своите възпитаници по цял свят. Университетът заема водещи позиции в рейтинги по успех на възпитаниците с 99,8 % от завършилите студенти, които започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми след дипломирането. В допълнение, АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието за седма поредна година.